به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از افکارنيوز، دن شاپيرو - که خود يهودي صهيونيست است - ضمن سخناني در مجمع فدراسيونهاي يهوديان آمريکاي شمالي در بيتالمقدس اظهار داشت: آمريکا و اسرائيل هدف مشترک و يکساني در قبال برنامه هستهاي ايران دارند و سطح همکاريهاي ما و اسرائيل درباره اين هدف مشترک، عميق و مداوم و موثر بوده است.
وي اضافه کرد: ما به همراه کشورهاي ديگر قويترين رژيم تحريمها را به اجرا گذاشتهايم و اين مساله ايران را به ميز مذاکره کشانده است.
بنابراين در مذاکرات ژنو قدرتي را که تحريمها به ما داده است، بر باد نخواهيم داد.
شاپيرو گفت: توافق نکردن بهتر از يک توافق بد است و ما با يک توافق بد موافقت نخواهيم کرد.
وي افزود: به علاوه تلاش ميکنيم در مرحله نخست به توافقي در زمينه يک دوره شش ماهه اوليه دست يابيم که برنامه ايران را متوقف ميکند و به عقب ميراند.
شاپيرو اظهار داشت: ايران ميتواند در اين مدت به ميزان خيلي محدودي از تحريمها رهايي يابد و حال آنکه تحريمهاي نفتي و بانکي به قوت خود باقي خواهد ماند و فشار افزايش خواهد يافت.
خاطر نشان ميشود جانکري وزيرخارجه آمريکا در مصاحبه با اماسانبيسي اعلام کرد: دولت اوباما زمان ميخواهد تا با ايران در مورد توافقي که از اسرائيل و منافع آمريکا حفاظت کند، مذاکره نمايد.
ما در اين مذاکرات پيشنهاد کردهايم بخش ناچيزي از حدود ?? ميليارد دلار سپردههاي ايران در حسابهاي بانکي سراسر جهان آزاد شود اما ?? درصد يا بيشتر تحريمهاي اساسي باقي خواهد ماند تا آنها (ايرانيها) بگويند ما برنامه هستهاي را در وضعيت فعلي متوقف ميکنيم و در واقع آن را به عقب برميگردانيم(!)
به نوشته روزنامه تايمز اسرائيل «مبلغي که از داراييهاي ايران از مجموع ?? ميليارد دلار آزاد ميشود، ? ميليارد دلار است و مقامات آمريکايي پس از سفر به تلآويو گفتهاند اختلافنظرهاي آمريکا و اسرائيل ماهيتي تاکتيکي دارد. اين مقامات گفتهاند حتي بعد از توافق با ايران، فشار اقتصادي سر جاي خود باقي خواهد ماند».
جان کري پيش از اين در امارات نيز گفته بود «آمريکا در مذاکرات با ايران منافع اسرائيل به عنوان متحد اصلي خود را در مرکز اولويتها قرار ميدهد».
او با بيصداقتي منحصر به فردي که حاکي از غيرقابل اعتماد بودن مقامات آمريکايي در همين گام اول است مدعي شده بود همه اعضاي ?+? از جمله فرانسه آماده توافق بودند و اين ايران بود که توافق نکرد!
او همچنين به انبيسي گفته است: در ژنو هيچ صحبتي درباره برچيده شدن ساختار تحريمها عليه ايران نشده است و ما اين مسير را به سوي برچيدن کامل برنامه هستهاي ايران ادامه ميدهيم.
جالب اينکه نشريه فرانسوي نوول ابزرواتور با اشاره به بنبست مذاکرات هفته گذشته ژنو به نقش کري در اين ميان پرداخت و نوشت: يک عضو هيئت فرانسوي که در اين مذاکرات حضور داشته ميگويد کسي که مواضع سختگيرانهتري در قبال توافق با ايران داشت نه فابيوس بلکه جان کري بود.
روزنامه لسآنجلستايمز نيز در گزارشي فاش کرد: جانکري پس از توقف مذاکرات ژنو در هفته گذشته نه تنها از فرانسه خشمگين نشد بلکه تصريح کرد دولت آمريکا با بسياري از نگرانيهاي فرانسه درباره راکتور آبسنگين اراک و ذخاير اورانيوم ?? درصد موافق است.
اگر فشارهاي فرانسه به توافقي سختگيرانهتر با ايران در دور بعدي مذاکرات منتهي شود، بسياري از مقامات آمريکايي از فرانسه راضي خواهند بود.
از سوي ديگر سوزان مالوني از محققان مرکز بروکينگز در تحليلي خاطر نشان ميکند: توافق موقت با ايران به عنوان يک دستاورد بسيار مهم، ضربه آغازين براي رسيدن به چارچوب پايان بازي است.
وي ميافزايد: با اين توافق موقت به نظر ميرسد غرب توانسته امنيت «اولين گام واقعا معنادار تهران» را مديريت کند، گامي که جاهطلبيهاي هستهاي ايران را محدود ميکند؛ در ازاي «تسهيل قسطي نسبتا جزئي» قدرتي که از طريق تحريمهاي طاقتفرسا، انباشته شده است...
توافقات چند مرحلهاي بدون دستيابي به محدوديتهاي غيرقابل بازگشت در توافق هستهاي ايران، فشار اندکي عليه تهران را آزاد ميکنند. اما حسن آن در اين است که متعهد شدن به گام ابتدايي، واقعا مقامات ايران را اسير ميکند که روند را با بيشترين سرعت ممکن پيش ببرند.
شايان ذکر است در حالي که طرف ايراني مذاکرات را محرمانه ميداند و از انتشار جزئيات امتناع ميکند به گزارش آسوشيتدپرس سوزان رايس مشاور امنيت ملي اوباما با افشاي ابعاد توافق احتمالي ژنو گفت: اين توافق قرار است در دو مرحله اجرا شود.
فاز اول اين طرح اين است که ايران به مدت شش ماه پيشرفت برنامه هستهاياش را متوقف کرده و عقب راندن را آغاز کند و آمريکا نيز پيشنهاد لغو تحريمهاي محدود، موقتي و برگشتپذير را بدهد، طوري که «معماري تحريمها» دست نخورده باقي بماند.
حسين موسويان عضو سابق تيم مذاکرات هستهاي اخيرا ضمن مقالهاي در المانيتور به اقدام مشابه وزير خارجه فرانسه در افشاي مذاکرات ژنو پرداخت و نوشت: او با افشاي جزئيات قوانين مذاکره را نقض کرد.
محرمانه تلقي شدن مذاکرات براي مخاطبان و رسانههاي ايراني و مجلس شوراي اسلامي در حالي است که طرفهاي آمريکايي و غربي مداوما رسانهها و پارلمانها را در جريان روند مذاکرات ميگذارند.